Az elmúlt évhez képest mintegy 3-4 százalékkal tovább javult a helyzet – összegezte a húsvéti ünnepkör kiemelt élelmiszer-ellenőrzésének előzetes eredményeit Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az április 4-e és 17-e között végzett 2780 ellenőrzés során 152-szer figyelmeztettek, 115 esetben pedig összesen 8,6 millió forint bírságot szabtak ki.
Az államtitkár a leggyakoribb hiányosságként a minőség-megőrzési idő lejártát, valamint a különféle higiéniai hiányosságokat említette. Hozzátette: a kiemelt ellenőrzés április 25-éig tart, de ezt követően is a szakemberek folytatják a rendszeres, tervezett ellenőrzéseket. Kardeván Endre az ellenőrzés megkezdésekor azt közölte, hogy az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak.
Az összehangolt, átfogó vizsgálatok országszerte kiterjedtek nemcsak a kereskedőkre, hanem az élelmiszer-előállítókra és a raktárakra, az úgynevezett első betárolási helyekre is. Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukat – sonkákat, más füstölt termékeket, tojásra, édességeket – érintették. A büntetés mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet – írja az MTI.
AGROMONITOR