A kormányzat feladata, hogy biztosítsa az elegendő, biztonságos élelmiszert, elősegítse a tisztességes kereskedelmet, az élelmiszertermelés és ellátás fenntarthatóságát, és őrizze a hazai termékek jó hírnevét, piacképességét – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) Tanácsadó Testülete budapesti ülésének megnyitóján.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy mindebben az élelmiszerbiztonságnak egyre nagyobb jelentősége van. A 2002-ben alapított EFSA fő feladata, hogy az élelmiszerláncban rejlő veszélyekről tudományos érvekre épített, lobbiérdekektől független véleményt alakítson ki, és arról tájékoztassa a közvéleményt. A testület évente négyszer ülésezik, a mostani egyeztetést a magyar EU elnökség égisze alatt rendezik. A kétnapos programon részt vesz az EFSA idén újraválasztott főigazgatója, Catherine Geslain-Lanéelle is.
Az EFSA Tanácsadó Testületének tagja a huszonhét uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc nemzeti kockázatbecslési intézményeinek vezetői. Magyarországot Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója képviseli. A Tanácsadó Testület teszi lehetővé az EFSA és a tagállamok számára, hogy a Tudományos Bizottsággal együttműködve az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudományos információkat és adatokat gyűjtsenek, és szakmai programjaikat koordinálják – közölte a VM.
AGROMONITOR