Többek között 5-7 százalékos ÁFA-t, párbeszédet, béremelést követel a kormánytól az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének és a Hússzövetség kapcsolódó követeléseit támogató a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).
A kormány eddigi intézkedési ellentétesek a Kormányprogramban stratégiai célként megjelölt adócsökkentéssel, fogyasztásbővítéssel, a termelő ágazatok támogatásával, valamint a munkahelyteremtéssel – olvasható a HDSZ friss közleményében.
Az ágazati szakszervezet azért fogalmazott meg közleményt, mert úgy látja, az eddigi országos és a húsipart, sertéságazatot érintő intézkedések veszélyeztetik a munkahelyeket, a béreket, a hazai fogyasztást. Példaként említik a népegészségügyi termékadó tervezetét, mely növeli az amúgy is drága élelmiszerek árát, az úgynevezett „fagyasztotthús-rendelet” egyeztetés nélküli beterjesztése az Európai Unióhoz jelentős versenyhátrányt okoz a magyar húsiparnak, egyéb központi terhek növelése, mint a környezetvédelmi termékdíj, a kötelező kamarai tagság, valamint az élelmiszeripari termékek körében a 25 %-os ÁFA fenntartása nem szolgálja a kormányzati stratégiai célok megvalósulását. Sokkal inkább az árak növekedésére és a fekete gazdaság kiterjedésére lehet számítani.
Így nehéz lesz új munkahelyeket teremteni, a lakossági jövedelmeket növelve a belső fogyasztást élénkíteni, visszaszorítani a feketepiacot, erősíteni a kisvállalkozásokat. Szakszervezeti, munkavállalói nézőpontból vizsgálva a gazdasági folyamatokat, nem lehet optimista sem a magyar cégtulajdonos, sem a munkavállaló.
A tisztességtelen piaci verseny miatt júniusban újabb vállalat vonult ki a tőkehúspiacról és zárta be a debreceni gyárát. Ilyen esetekben a megszűnő nagyszámú munkahelyet nem tudják pótolni a kormányzati politika által – egyébként helyesen támogatott – kisvállalkozásoknál létrehozott munkahelyek. Amennyiben tovább romlik a nagyvállalkozások helyzete, az újra gyárbezárásokat, elbocsátásokat eredményez, tovább csökken a foglalkoztatás az ágazatban.
A világ húspiaca globalizálódott, olyan multinacionális vállalatok jöttek létre, amelyeknek a gazdasági ereje, versenyképessége hatalmas kihívást jelent a kisebb feldolgozó üzemeknek. A szakszervezet álláspontja szerint nemzeti érdek, hogy az élelmiszeripar, köztük a húsipar képes legyen megőrizni a jelenleg még meglévő piacait, munkahelyeit. Magyarország EU-ba történt belépése óta az élelmiszeripar belföldi piaci részesedése 22 százalékkal csökkent. A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek csaknem egyharmada már külföldön gyártott termék.
Ezért a HDSZ hat pontos javaslatot fogalmazott meg a kormány számára: Minden erőfeszítést arra kell fordítani, hogy megőrizzük a piacainkat és a munkahelyeinket.
1) Minden erőfeszítést arra kell fordítani, hogy megőrizzük a piacainkat és a munkahelyeinket.
2) A kormányzati szerveknek egyeztetést, párbeszédet kell folytatni az élelmiszeripar, a húsipar ügyeiben a szakmai érdekképviseletekkel, a szakszervezetekkel.
3) Az Unióban szokásos 5-7 százalékos ÁFA-t kell alkalmazni az élelmiszeripari termékekre.
4) .Intézkedéseket kell hozni a húsipari szakágazat versenyképességének javítása érdekében (vállalkozások terheinek csökkentése, innováció, munkahelyteremtés-, -megőrzés támogatása).
5) Hatékonyabban kell fellépni a feketegazdaság visszaszorítása érdekében, hegy ezáltal is csökkenjen a legális szférában működő, minden adót és járulékot befizető vállalkozások versenyhátránya.
6) A fogyasztásbővítés stratégiai céljának elérése érdekében támogatni szükséges a szakszervezeti béremelési kezdeményezéseket (bérmonitoring bizottság), hogy legalább az inflációt elérő béremelések legyenek az élelmiszergazdaságban.
sZABADFÖLD